© 2017 by The Living University by ZERI & BlueCity.  | Rotterdam | programma@bluecity.nl | +31 10 307 22 47

Please reload

Recent Posts

Charles van der Haegen Update on the Living University

October 11, 2017

1/1
Please reload

Featured Posts

Living University de eerste editie (dutch)

December 8, 2016

 

Van 14 tot 20 november hebben Mark (Slegers) en ik een bezoek gebracht aan de allereerste Living University & Living Campus of the Blue Economy. De living University & Living Campus  is een initiatief van Gunter Pauli, schrijver van de Blauwe Economie. Het werd georganiseerd door Charles van der Haegen [ZERI] en Javier Morales [Diputado Parlamento de Canarias, el Hierro] en vond plaats op de El Hierro op de Canarische eilanden.

 

El Hierro

De bewoners van El Hierro hebben begin jaren negentig het idee gekregen om hun eiland zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie en water. Na een lang proces van bouwen aan een lokale voedselketen van kleinschalige boerenbedrijven, is in 2014 een imposante water en wind installatie in gebruik genomen.

 

De voor deze installatie benodigde investering van €82 miljoen lijkt overdreven voor een eiland met maar 10.500 inwoners, maar het is gebouwd op het feit dat het eiland +€8 miljoen per jaar uitgeeft aan brandstof. Dit gegeven maakte het voor de eilandbewoners mogelijk om samen met de overheid en ENDESA een financiering tot stand te brengen.

 

Nu het eiland bezig is om de operatie van de installatie verder te verbeteren en het aandeel energie van hernieuwbare bronnen verder toeneemt, richten zij zich op het volgende doel: De volledige vloot auto’s van het eiland vervangen door 6.000 elektrische auto’s door middel van een lease programma. Dat programma wordt georganiseerd door het eiland zelf en bevat o.a. een micro-grid.

 

Deelnemers

De deelnemers kwamen van over de hele wereld en hadden allemaal op verschillende manier een binding met het gedachtegoed van de Blauwe Economie. Voor Mark en Siemen kwam de inspiratie voor RotterZwam uit het boek. Voor anderen was het de theorie achter systemisch design. Van Australie tot Colombia. Ruim 28 nationaliteiten waren vertegenwoordigd door 75 mensen.

 

 

 

Living University

Het programma begon met een kennismaking. Erg interessant om te zien wat er allemaal in en buiten Europa gebeurd op het gebied van de Blauwe Economie. Vervolgens hadden wij een intens en dynamisch programma van drie dagen.

 

Er is een bezoek gebracht aan de water en wind installatie maar de focus lag op de kracht van de lokale gemeenschap. Alles is begonnen met organiseren en opnieuw vormgeven van de voedselproductie.

 

In plaats van relatief laagwaardige producten als geitenmelk, werd er een coöperatie opgericht die heeft geïnvesteerd in een ijs- en kaasfabriek. Het ijs en de kaas leverden de boeren een hogere prijs en dus een beter inkomen.

 

De tragedie van de meent speelde een rol in de beschadiging van het ecosysteem. Kleinere kuddes bleken beter voor het ecosysteem van het eiland. De boeren namen zelf maatregelen om de kuddes te verkleinen door incentives op te laten nemen in de lokale regelgeving.

 

De vissers

Het meest indrukwekkend was het verhaal van de vissers. Met de voorzitter David Pavon. Voorzitter van de Cooperativa Pesca-Restinga.

 

David vertelt hoe de vissers zelf een marine reservaat hebben uitgezet waarin geen enkele menselijke activiteit mag plaatsvinden. De vissen vinden automatisch hun weg naar deze mens luwe zone en kunnen zich daar rustig voort planten. Het resultaat: Meer en grotere vissen voor de vissers.

 

Een vis van 20 cm produceert ongeveer 3.000 eitjes. Een vis van 25 cm produceert niet 10.000 maar ruim 100.000 eitjes. Het loont dus om de vissen langer [ouder] te laten worden. De visstand is dan veel beter omdat die oudere vissen relatief exponentieel meer eitjes produceren.

 

Last but not least hebben ze alle netten uitgebannen. De bijvangst en beschadiging van het ecosyteem was niet meer acceptabel. Bovendien zwemt er door bovengenoemde maatregelen zoveel vis, dat die met lijnen makkelijk te vangen is.

 

Lagere kosten, minder techniek, makkelijker geld verdienen, eerlijk verdeel EN een gezonde biodiversiteit in de zee.

 

Living Campus

De Living University sessies werden gevolgd door twee dagen van Living  Campus. De deelnemers organiseerden zelf meerdere sessies waarin zij een bijdrage leverden aan de verdere verbetering van het niveau van zelfvoorzienendheid van het eiland. Daarnaast werden nationale en regionale project [plannen] gedeeld.

 

Gunter Pauli had met alle deelnemers een 1 op 1 gesprek om verdere samenwerking uit te bouwen. In dat gesprek kwam uiteraard BlueCity en RotterZwam ter sprake.

 

 

BlueCity

Living Univesity & Living  Campus was een groot succes. Dit jaar zal er daarom een vervolg gepland worden. Dit zal van zondag 22 tot en met vrijdag 27 oktober 2017 plaatsvinden in BlueCity!  

 

Toegang tot Living Univesity & Living  Campus kost EUR €1500,- en is inclusief lunch, diner en transfers naar verschillende bezoeklocaties in en rond Rotterdam. Mocht je niet de hele week erbij kunnen zijn kan je ook nog aansluiten op dinsdag of woensdag ochtend tot en met de lunch tijdens de Deep Dives of in de avond tijdens de Dinner Jams.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square